Status edukacije

U pokušaju unapređenja standarda obrazovanja u kliničkoj neurofiziologiji, Evropski ogranak IFCN ostvaruje stalnu aktivnost pri Evropskoj uniji medicinskih specijalnosti (European Union of Medical Specialists).

Sekcija za kliničku neurofiziologiju pri UEMS radi na stvaranju dokumenta koji bi predstavljao osnovu nastavnog plana i programa (core curriculum), u cilju postizanja što višeg kvaliteta rutinskog rada. U isto vreme Sekcija nema niti nameru, niti ovlašćenja da implementira ili naloži pojedinačnim zemljama takav program.  Ovaj dokument ima isključivo za cilj da regulatornim naconalnim telima koja su uključene u razvoj nastavnih planova (ministarstva, agencije, profesionalna udruženja) predstavi sveobuhvatni referentni okvir ključnih kompetencija za kliničke neurofiziologe u okviru (sub)specijalističke obuke.

Godišnji izveštaj Sekcije KNF pri UEMS za 2014.g. naći ćete na sledećem linku.

Na sastanku Evropskog ogranka IFCN (Brno, septembar 2015.) donešena je odluka o finalizaciji evropskog kurikuluma za proleće 2016.


 

Prema anketi iz 2012.g. klinička neurofiziologija postoji kao samostalna specijalizacija u 12/33 (36%) anketiranih evropskih nacionalnih udruženja.

Survey 2012